Færre fyret i 2010
2010 har kun budt på halvt så mange fyringer som 2009, men det betyder ikke, at krisen er ovre. Vestas er årets fyringstopscorer.
De danske virksomheder har varslet færre fyringer i år end i 2009. Vestas, SAS og Danish Crown står bag de største fyringsrunder. (Arkivfoto) På trods af mange store fyringsrunder ser 2010 ud til at blive bedre end 2009, hvad angår varslede fyringer på større danske virksomheder.
Fra januar til november er over 14.000 danskere blevet fyret. Tallet i samme periode sidste år var på næsten 28.000. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
- Det er selvfølgelig positivt, at tallet er faldende. Men selvom færre blev fyret i år, falder jobomsætningen stadig, så det betyder ikke, at vi er ude af krisen. Vi er stadig på bunden, og som de seneste tal viser, er der blevet flere langtidsledige, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen.
Vestas fyrede flest
Vestas er den danske virksomhed, der har fyret flest i 2010. I oktober annoncerede de 3000 fyringer, hvoraf de omkring 2400 skulle findes i Danmark. Hertil kommer fyringsrunder i februar, marts og august på henholdsvis 56, 125 og 300 ansatte.
Udover vindmøllegiganten er SAS, Danish Crown, Lindøværftet og Post Danmark blandt topscorerne ved årets fyringsrunder. SAS fyrede 700 i februar, Lindøværftet sagde farvel til 400 i marts, Danish Crown annoncerede i april 580 afskedigelser fordelt på fem fabrikker, mens Post Danmark varslede 260 fyringer i januar.
I alt står de fyringsrunder bag næsten en tredjedel af årets fyringer.
Udkantsdanmark hårdt ramt
Flere virksomheder blev i forbindelse fyringsrunderne kritiseret for at forværre situationen i Udkantsdanmark. En gennemgang af årets varslede fyringer viser også, at flere udkantskommuner har fundet vej til top ti over varslede fyringer.
Således er både Kerteminde Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune og Lolland Kommune at finde i top ti.
Det er ifølge Flemming Ibsen en kendt tendens, når store industrivirksomheder lukker. De har nemlig ofte haft produktionen i yderområderne, hvor arbejdskraften er stor og billig.
- Men yderområderne er i forvejen hårdt ramt, og det gør livet endnu sværere. Så det er dårligt nyt, og det er svært at skabe erstatningsjob i yderområderne, siger Flemming Ibsen.