Ambassade henviser polakker til hjælp i 3F

Nye takter fra Polens ambassade i Danmark. Nødstedte polske håndværkere fik uventet hjælp og blev opfordret til at kontakte den danske fagbevægelse.

Polske arbejdere i Danmark rådes nu af Polens Ambassade til at kontakte fagbevægelsen, hvis de har problemer med deres arbejdsgiver. På billedet ses polske bygningsarbejdere ved et byggeri i Nordsjælland. (Arkivfoto: Harry Nielsen)Polske arbejdere i Danmark rådes nu af Polens Ambassade til at kontakte fagbevægelsen, hvis de har problemer med deres arbejdsgiver. På billedet ses polske bygningsarbejdere ved et byggeri i Nordsjælland. (Arkivfoto: Harry Nielsen)

Den polske ambassade i Hellerup har tilsyneladende ændret holdning til hvordan polakker, der arbejder her i landet, skal behandles.

Hvor ambassaden tidligere er blevet anklaget for blandt andet at have vejledt sine landsmænd i at undgå overenskomster med danske arbejdsgivere, så er ambassaden nu begyndt at henvise nødstedte polakker til hjælp i 3F.

Det er i hvert fald tilfældet i en aktuel sag, som Nyhedsbrevet 3F skrev om i fredags 28. juli (se link til artiklen "Østarbejdere bondefanget til job i Danmark" i spalten til højre).

Her blev otte polakker snydt af den danske jobformidler FM Handel, da de arbejdede på en byggeplads ved Helsingør. FM Handel forsøgte at lokke polakkerne til at blive en del af et skummelt interessentskab (I/S), hvor de blandt andet skulle betale 20.000 kroner for overhovedet at få lov til at arbejde i Danmark.

- Vi henvendte os personligt til den polske ambassade mandag 24. juli. Her fik vi at vide, at ambassade ikke kunne hjælpe os direkte, men fik adressen til fagforeningen (3F, red.), siger Elzbieta Szymczak, en af polakkerne fra byggepladsen ved Helsingør.

Henviser til fagbevægelsen

Second secretary på Polens ambassade, Andrzej M. Soltan, kan ikke huske den konkrete henvendelse.

- Men hvis der er en uenighed mellem en dansk arbejdsgiver og en polsk medarbejder, så informerer vi polakken om muligheden for at kontakte den danske fagbevægelse for at få hjælp. Det er de danske fagforeninger, som beskytter arbejdernes rettigheder uanset nationalitet, siger han.

Andrzej M. Soltan tager i øvrigt skarpt afstand fra de vilkår, som polakkerne ved Helsingør er blevet udsat for.

- Vi finder alle tilfælde af overtrædelse af regler for beskæftigelse forkastelige og beklagelige, siger han.

3F-ros til ambassaden

I 3F er formanden for Byggegruppen, John Larsen, godt tilfreds med den polske udmelding.

- Det er godt at se, at ambassaden er begyndt at henvise polske arbejdere til fagforeningerne, hvor de kan få den fornødne hjælp. Tidligere har det nemlig ikke virket som, at ambassaden har anset det som et særligt stort problem, at der har arbejdet underbetalte eller illegale polakker i Danmark, siger han.