Beskyt dit hus mod stormvejr og skybrud

Vand i kælderen og tagsten, der blæser af. Det stormer mere, vi har flere skybrud og temperaturen er stigende. Tilpas dit hus til de nye og vildere vejrforhold.

Husejere må indstille sig på at sikre deres huse mod mere ekstreme vejrforhold. (Foto: Colourbox)Husejere må indstille sig på at sikre deres huse mod mere ekstreme vejrforhold. (Foto: Colourbox)

Kan mit hus holde til næste storm? Hvordan undgår jeg, at min kælder bliver oversvømmet igen og igen, og hvordan beskytter jeg mit hus mod stormflod?

Mange bekymrer sig over, hvad den globale opvarmning kommer til at betyde, og ved ikke hvordan de skal forholde sig. Men du kan hente hjælp hos Videncenter for Klimatilpasning, Energistyrelsen, der har oprettet portalen www.klimatilpasning.dk.

- Klimaet er slemt nok, som det er, og det kan blive endnu værre i fremtiden. Globalt vil vi se flere katastrofer, som f.eks. oversvømmelserne i Frankrig for nylig, hvor der faldt 350 mm vand i løbet af få timer, og hvor flere mennesker omkom, siger specialkonsulent Povl Frich, Energistyrelsen, der er en af eksperterne bag den nye portal.

140 mm regn på halvanden time

En lignende situation som i Frankrig oplevede Sønderborg, der i 2007 på blot halvanden time modtog 140 mm regn. Her kom ingen til skade, men biler blev fanget, dæmninger skred og kældre og veje blev oversvømmet.

- Vores afløbssystem er slet ikke gearet til sådanne mængder af regn. Derfor skal der være steder, hvor vandet kan løbe hen. Og er der ikke det, så kræver det klimatilpasninger. Som f.eks. i et villakvarter i Odense, siger Povl Frich.

Her var der huse, der hele tiden blev oversvømmet efter skybrud, og det endte med, at de blev opkøbt af Odense Vandselskab. Der er nu gravet ud til bassiner, som kan klare så kraftige skybrud i området, at de statistisk set kun forekommer med 50 års mellemrum.

Sådan undgår du skader

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at der ikke trænger vand ind i dit hus. Det kan du bl.a. gøre ved at installere et højvandslukke ved afløb i kælderen og etablere en pumpestation mellem husets kloak og den offentlige kloak.

Læs mere om kloaksystemer her.

Hvis uheldet alligevel er ude, er det meget vigtigt, at du får pumpet vandet ordentlig ud igen, så der ikke kommer skimmelsvamp. Kommer der først det, så er der tale om genhusning og en større og meget dyr indsats med at få skimmelsvampen væk.

Bor du ved kysten, må du ikke selv bygge et betonværn mod vandmasserne, for det vil bare flytte problemet over til naboen. Derfor er husejere ofte nødt til at gå sammen og finde en fælles løsning. En af løsningerne kan være sandfodring, hvor der lægges en sanddæmning foran kysten. Målet er, at der med tiden vil vokse marehalm og andre strandplanter, så dæmningen bliver modstandsdygtig.

Hvad enten dit hus ligger ved kysten eller inde i landet, venter fremtidens storme på at feje hen over det. Her gælder det bl.a. om at du sikrer dig, at tagstenene sidder ordentlig fast, og at der ikke er konstruktionsfejl på huset.

Læs mere om hvordan du sikrer dig mod storm her.