Børnenes uddannelse er vigtig
Martin Kløvested har selv halvanden uddannelse som håndværker, men kan ikke bruge den på grund af en diskusprolaps. Konen Tine er først lige gået i gang med en uddannelse. Det er deres håb, at børnene tager ved lære og bliver uddannet.
Martin og Tine prioriterer børnenes uddannelse, for: "de skal ikke være dumme i nakken", som mor Tine udtrykker det. (Foto: Martin Bubandt) Uddannelse. Et ord, der går igen, når politikere snakker om fremtidens udfordring for det danske samfund. Men også i familien Kløvested er det et centralt ord, og Martin og Tine gør alt for, at Jesper, Jimmy og Jessica forstår betydningen af det.
Martin har prøvet at uddanne sig videre til bygningskonstruktør efter diskusprolapsen, men stillesiddende arbejde er lige så smertefuldt som aktiv udfoldelse med murerske og mørtel. Tine har på baggrund af Martins kamp med Guldborgsund Kommune sporet interessen ind på socialrådgiveruddannselsen.
- Det er meget vigtigt med en uddannelse, jeg har ikke selv en. For de (børnene, red.) skal ikke bare være dumme i nakken, undskyld jeg siger det, som fabriksarbejdere eller samle møtrikker. Jeg har også sagt til den store, at han skal gennemføre det, siger Tine og nikker over mod 17-årige Jesper, som går på HF i Nykøbing Falster.
Stoltheden væk
Martin selv elskede sit job som murerarbejdsmand og tog med største selvfølge uddannelsen og blev murersvend. Han elskede at knokle med sit fag, og han er meget ked af, at lønchecken nu er erstattet med kontanthjælp.
- Man er ikke mere den, der kommer hjem med lønningsposen og siger: 'Nu har jeg kraftedme lavet en god månedsløn igen'. Så det er noget af ens stolthed, der er taget fra en, siger Martin, der selv i fritiden knoklede med at renovere på det hus, de har haft siden 2001.
Fysiske udfoldelser i det fri er nu overtaget af daglig omgang med pilatesbolden og ture til det lokale fitnesscenter for at øve ryggen.
Alt for børnenes uddannelse
At familien lægger alle kræfter i uddannelse til børnene hersker der ingen tvivl om. Da Tine på grund af en fysisk skade fik erstatning for sin ødelagte skulder, blev næsten alle penge brugt på, at nu 17-årige Jesper kunne komme på efterskole.
Næste barn i rækken, 15-årige Jimmy, har dog lange udsigter til at komme væk hjemmefra i et år.
Martin har lige tabt sin ankesag i Arbejdsskadestyrelsen, og savnet af den erstatning kan mærkes. Martin og Tine har nu opgivet opsparingen til at samle kobberbryllup og Jespers 18-års fødselsdag i én fest. Martin ærgrer sig eftertrykkeligt.
- Alle de uddannelser, eller alt det jeg har arbejdet med, er noget jeg ikke kan falde tilbage på efter min rygoperation, siger han.