Flere østeuropæere end før krisen
Flere østeuropæere tager til Danmark for at arbejde end før krisen. Hvis danske løn- og arbejdsvilkår ikke skal forringes, så kræver det mere kontrol og højere bøder, mener 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.
Mere kontrol og højere bøder skal sørge for, at det danske arbejdsmarked ikke undermineres af et stigende brug af østeuropæisk arbejdskraft. Indvandringen fra Østeuropa til Danmark er nu højere, end før krisen.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige indvandring på godt 3.400 østeuropæere pr. kvartal i 2008/2009 er steget til knap 3.600 pr. kvartal i 2012/2013.
Tallene får 3Fs formand Poul Erik Skov Christensen til at kræve en skærpet indsats fra myndighederne.
- Indvandringen af underbetalte arbejdere fra Østeuropa er så stort et problem, at det truer med at undergrave de danske løn- og arbejdsvilkår, siger han.
- Derfor må vi styrke kontrollen, skærpe sanktionerne og sætte bødestørrelsen op over for de plattenslagere, der misbruger systemet og ser stort på reglerne i Danmark.
Dansk løn
Han peger på, at det er problematisk, at der i stigende grad bliver brugt østeuropæisk arbejdskraft, når den danske ledighed er høj.
- Udenlandske lønmodtagere er velkomne her i Danmark, men det forudsætter, at de bliver tilbudt og arbejder under danske løn- og arbejdsvilkår. Og i 3F må vi igen og igen konstatere, at det langt fra er tilfældet, når vi går bag om arbejdsgivernes forblommede formuleringer og får de nøgne kendsgerninger og tal på bordet, siger han.