OBS: Du er nu offline

Skattevæsen klæder sexindustrien af

Mens politiet døjer med langvarig efterforskning af bagmænd i sexindustrien, kan skattevæsenet slå til igen og igen. Sidste kvartal i 2005 blev 105 sexklinikker besøgt.
Mens politiet døjer med få sager, der hver indebærer langvarig efterforskning og ikke mindst tung bevisførelse, så slår skattevæsenet til gang på gang med jævnlige kontrolbesøg på massageklinikker og bordeller.
 (Foto: Scanpix)
Mens politiet døjer med få sager, der hver indebærer langvarig efterforskning og ikke mindst tung bevisførelse, så slår skattevæsenet til gang på gang med jævnlige kontrolbesøg på massageklinikker og bordeller. (Foto: Scanpix)
Af Ulrik Dahlin og Morten Hansen, [email protected] og morten. [email protected]

Det var det amerikanske skattevæsen - og ikke politiet - der i sin tid fik skovlen under gangsteren Al Capone, så mafiosoen fuldt fortjent endte sin løbebane bag tremmer.

Lidt af det samme mønster ses i dag, når det drejer sig om danske myndigheders indsats mod købesexindustrien: For mens politiet døjer med få sager, der hver indebærer langvarig efterforskning og ikke mindst tung bevisførelse, så slår skattevæsenet til gang på gang med jævnlige kontrolbesøg på massageklinikker og bordeller.

Bare i løbet af sidste kvartal i 2005 besøgte skattevæsenet således flere end 105 klinikker. Og forud var gået en landsomfattende aktion i september mod bordeller, fortæller specialkonsulent Poul Ole Seidenfaden fra skattevæsenets Hovedcenter i København.

Find materiale om bagmænd

Aktionerne er fortsat her i 2006, fortæller afdelingsleder Michael Rasmussen fra Skattekontrol 2 i København.

- I februar-marts kørte vi således med aktioner i fire dage, hvor vi fik besøgt og kontrolleret 25 klinikker, siger han.

Typisk gennemføres kontrolbesøgene i tidsrummet fra klokken 20 og til ud på morgenen, når klinikkerne lukker.

Aktionerne, som gennemføres i tæt samarbejde med politiet, har tre formål: For det første finder myndighederne hver gang et antal udenlandske prostituerede, som hverken har opholds- eller arbejdstilladelse. For det andet bliver de øvrige prostituerede vejledt i reglerne for bogføring, selvangivelse, moms og så videre, således at det omfattende socialbedrageri i branchen kan mindskes.

- Og for det tredje gælder det indsatsen mod bagmændene. Vi forsøger under kontrolbesøgene at få fingre i så meget materiale som muligt, så der senere kan rejses sager. Den del er i virkeligheden nok den mest interessante, vurderer Michael Rasmussen, der kalder fremgangsmåden for "Al Capone-vejen".

Kortlægning af bagmænd

Netop bagmændene interesserer også skattevæsenet i Midtjylland. I deres gældende indsatsplan kan man læse:

"Der skal fokus på bagmændene inden for prostitution og deres ejendomsbesiddelser. Der foretages i samarbejde med politiet en kortlægning af, hvem der er bagmænd til de bordeller, der eksisterer i Danmark, og hvilke pengestrømme, der genereres med henblik på en indsats mod de største bagmænd."

Skattevæsenet håber herigennem at kunne "assistere politiet med at bevise, at der foreligger overtrædelser af straffeloven" samt at få klarlagt, "om bagmændene unddrager skatter og afgifter."

Skattevæsenet vil altså fortsætte ad det spor, som Fagbladet 3F allerede har lagt: Nemlig at undersøge hvem der er registrerede som ejere af de hundredevis af lumre kælderlokaler eller villaer, hvor ikke mindst udenlandske prostituerede hver dag må sælge deres krop til sexlystne danske mænd.

Tidligere har Søren Christensen, chef for Skattecenter Ikast, på baggrund af flere års kontrolaktioner i Herningområdet vurderet, at samfundet hvert år mister cirka en milliard kroner, dels i form af manglende betaling af skatter og afgifter, dels i form af uberettiget udbetalte sociale ydelser.

Få aktioner mod udenlandske

Fra Nordjylland fortæller fagchef i Skattecenter Aalborg Leif Thomsen, at skattevæsenet altid "finder lidt af hvert", når de er ude på kontrolbesøg. Siden den landsomfattende aktion i september sidste år har det nordjyske skattevæsen således gennemført otte kontrolbesøg og hver gang stødt på udenlandske prostituerede, som med Leif Thomsens formulering "ikke hører hjemme i Danmark".

Fra Skattecenter Fyn melder fuldmægtig Finn Fournaise, at der arrangeres kontrolbesøg i gennemsnit hver anden måned. Mere konkret ønsker han ikke at udtale sig.

- Vi dyrker det meget her i Odense, og i 2006 har vi foreløbig været ude to gange, fortæller Finn Fournalise.

Fremgangsmåden er hver gang den samme: Aktionen begynder med, at Ekstra Bladets massage-annoncer for Fyn nærstuderes.

Hidtil har det fynske skattevæsen mest koncentreret sig om de bordeller, hvor der kun arbejder danske prostituerede. Under hver aktion har man dog også rundet et par klinikker, der kun har udenlandske kvinder.

- Men hvis vi skal sætte massivt ind over for de udenlandske prostituerede, kræver det mega-styrker fra politiet og desuden et tæt samarbejde både med Udlændingestyrelsen og den private forening Reden-Stop Kvindehandel. Derfor kører vi kun massivt mod klinikker med udenlandske kvinder en gang imellem, siger Finn Fournaise.

System.Xml.Xsl.XslTransformException: An error occurred during a call to extension function 'GetFileDetails'. See InnerException for a complete description of the error. ---> System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at Cabana.FFF.ArticleStorage.XslExtension.GetFileDetails(String fileID)
   --- End of inner exception stack trace ---
   at System.Xml.Xsl.Runtime.XmlExtensionFunction.Invoke(Object extObj, Object[] args)
   at System.Xml.Xsl.Runtime.XmlQueryContext.InvokeXsltLateBoundFunction(String name, String namespaceUri, IList`1[] args)
   at <xsl:template name="renderArticleStorageAttachments">(XmlQueryRuntime {urn:schemas-microsoft-com:xslt-debug}runtime, IList`1 articleAttachments)
   at <xsl:template name="compiler:generated"> (2)(XmlQueryRuntime {urn:schemas-microsoft-com:xslt-debug}runtime)
   at <xsl:template match="*" mode="main">(XmlQueryRuntime {urn:schemas-microsoft-com:xslt-debug}runtime)
   at <xsl:template match="*">(XmlQueryRuntime {urn:schemas-microsoft-com:xslt-debug}runtime)
   at Root(XmlQueryRuntime {urn:schemas-microsoft-com:xslt-debug}runtime)
   at System.Xml.Xsl.XmlILCommand.Execute(Object defaultDocument, XmlResolver dataSources, XsltArgumentList argumentList, XmlWriter writer)
   at Mvp.Xml.Common.Xsl.MvpXslTransform.TransformToWriter(XmlInput defaultDocument, XsltArgumentList xsltArgs, XmlWriter xmlWriter)
   at Mvp.Xml.Common.Xsl.MvpXslTransform.Transform(XmlInput input, XsltArgumentList arguments, XmlOutput output)
   at Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Theme/Components/Article/Component/PublicusArticle.xslt